Analys av sociala medier med Google Analytics – del 1

Välkommen till en ny serie om hur du kan analysera sociala medier med hjälp av Google Analytics. Denna gång tänkte jag tipsa om två smarta segment som du kan skapa för att analysera enbart hur besök från sociala medier ter sig. När du använder avancerade segment på det här sättet kan du exempelvis se hur väl besök från sociala medier konverterar i jämförelse med andra besök.

När du skapar ett avancerat segment anger du ett antal kriterier. I nästa exempel har jag valt ut att ange att endast besök som kommer från vissa trafikkällor ska tas med i analysen. I detta fall rör det sig om olika sociala webbplatser. Du kan lägga till eller ta bort webbplatser baserat på ditt behov.

När det gäller villkor finns även ”Matchar exakt” som ett alternativ, men om du använder det får du inga träffar om referrern innehåller en subdomän, t.ex. sv-se.facebook.com eller ja-jp.facebook.com.

Sociala medier

Lägg till

Du kan också analysera hur besök som kommit från olika bloggsajter tett sig. I nedanstående exempel är flera stora bloggtjänster med. Du kan lägga till eller ta bort webbplatser baserat på ditt behov.

Bloggar

Lägg till

Genväg
Jag har gjort det möjligt för dig att klicka på bilderna för respektive segment så du lätt kan lägga till dem till dina profiler i ditt konto för Google Analytics.

Hur du skapar ett avancerat segment i engelskspråkiga* versionen av Google Analytics
För att skapa ett segment klickar du på pilen som pekar nedåt vid ”Advanced Segments” i det övre högra hörnet när du tittar på en rapport. Sedan väljer du ”Create a new advanced segment”. Då kommer du till en sida där du kan skapa segment genom att dra och släppa olika aspekter (dimensions) och mätetal (metrics) till de streckade rutorna. Du kan skapa mer komplexa segment genom att lägga till ”and” eller ”or”. När du är färdig sparar du och använder segmentet genom att klicka på ”Create and Apply to Report”.

När du skapat, sparat och applicerat ett segment kan du analysera alla rapporter enbart baserat på den delmängd data som innehåller besök som uppfyller de kriterier du angivit i segmentet. I detta fall innebär det att du enbart analyserar besök som kommit från sociala medier. När du applicerat ett segment kommer (nästan) alla rapporter i Google Analytics bara visa data för besök som matchar ditt segment. Det finns några få undantag, men du får upp en varning om du skulle komma i kontakt med något av dem.

Så:
1. Skapa segment
2. Applicera segment
3. Titta på de olika rapporterna i Google Analytics som vanligt

Lycka till!

* Jag rekommenderar att du använder den engelskspråkiga versionen av Google Analytics eftersom den svenskspråkiga innehåller en del, enligt min mening, missvisande översättningar.