Är du målorienterad eller stirrar du bara i marken?

Vilse?Vad är egentligen intressantast att veta? Om orienteraren kommit (snabbast) i mål och hittat alla kontroller på vägen, eller exakt vilka stigar hon sprungit på, vilka stenar hon hoppat över och vad genomsnittligt antal meter över havet var?

Jag tror de flesta av oss kan enas om att det är intressantast att veta om hon kom i mål, hur lång tid det tog och om hon missat några kontroller. Målet med orientering är ju inte att hoppa över 42 stenar eller befinna sig på så hög höjd över havet som möjligt.

Varför är det då så många som när de jobbar med webbanalys fokuserar på stigar och stenar (navigationsanalys) och meter över havet (genomsnittligt antal sidvisningar per besök) istället för på kontroller (mikromål/delmål) och passerande av mållinjen (det slutgiltiga målet utan vilket allt annat är oväsentligt)?

Varför rapporterar så många om stenar, stigar och meter över havet?

När det gäller tid på webbplatser är det viktigt att känna till att genomsnittet säger lite då det innehåller extremer. Tiden i sig är också en luring då tidsstämpeln sätts vid varje ny sidvisning vilket innebär att tiden för den sista sidan inte kommer med. Dock är det självklart intressant att se till att besökaren så snabbt och smidigt som möjligt når sitt mål. Analysera olika intervall istället för genomsnittet.