Barack Obama använde webbanalys och tester för att vinna valet [optimering]

Obamas team använde Google Website Optimizer för att köra multivariata tester och a/b test på flera olika sidor på barackobama.com.

Google Analytics användes för att identifiera förbättringsområden och Google Website Optimizer (Webbplatsoptimeraren) för att testa alternativa lösningar.

Eftersom jag på dagarna jobbar som Google Website Optimizer Authorized Consultant tycker jag det är både intressant och roligt att notera att tester appliceras på många olika typer av verksamheter.

Enligt Edelmans rapport ”The Social Pulpit – Barack Obama’s Social Media Toolkit”:

”Obamas kampanj mätte framgången för varje e-postutskick, textmeddelande och besök på webbplatsen. Varje annons och e-postutskick skapades i flera variationer (t.ex. olika rubriker, knappar vs. länktexter, video vs. ljud vs. ren text) för att ta reda på vad som funkade bäst. Kampanjen skapade mer än 7000 anpassade e-brev till individuella mottagare. Förändringar genomfördes dagligen för att förbättra konverteringsgraden. Det funkade. Allt eftersom kampanjen fortlöpte ökade effekten för e-postkampanjer och konvertering.”

I november 2008 pågick det, enligt Widerfunnel Marketing Optimization, ett test på insamlingssidan för barackobama.com. Testet avsåg det rödmarkerade området nedan.

Original

Fyra olika varianter testades (original + tre utmanare):

1.
Utmanare 1

2.
Utmanare 2

3.
Utmanare 3

4.
Utmanare 4

Tyvärr är resultatet av detta test inte publikt, men det är intressant ändå att notera att de faktiskt jobbade med tester.

Nästa exempel har däremot ett resultat som presenterats publikt. Fortsätt och läs!Bryan Eisenberg berättar på sin blogg (här och här) om det arbete som Dan Siroker, ledare av analysteamet (Director of Analytics at Obama for America), utförde. Dan har tidigare varit anställd hos Google.

Ett exempel på test som genomfördes avser prenumerationssidan för nyhetsbrev.

Test för ökad andel som blir prenumerant: original

På den sidan testades följande fyra variationer av knappen:

  • Sign Up
  • Learn More
  • Join Us Now
  • Sign Up Now

Dessutom testades sex variationer av budskapet (se den stora ”inspirationsytan”). ”Get involved” var originalet som utmanades av fem andra variationer med olika texter, bilder och, i vissa fall, videoklipp.

Utmanare:
Test för ökad andel som blir prenumerant: utmanare

Utmanare:
Test för ökad andel som blir prenumerant: utmanare

Utmanare med videoklipp:
Test för ökad andel som blir prenumerant: utmanare

Utmanare med videoklipp:
Test för ökad andel som blir prenumerant: utmanare

Utmanare med videoklipp:
Test för ökad andel som blir prenumerant: utmanare

Vilken kombination tror du fick högst andel av besökarna att börja prenumerera på nyhetsbrevet?

Den vinnande knappen var ”Learn more” (+18,6 % jämfört med originalet ”Sign up”).

Den vinnande inspirationsytan innehöll bilden på Obamas familj och texten ”Change we can believe in”. Den presterade 13,1 % bättre än originalet ”Get involved” och kampanjbilden.

Alla variationer med videoklipp medförde en lägre konvertertinggrad jämfört med originalet.

Kombinationen ”Learn more” + familjebilden + ”Change we can believe in” gav tillsammans en total förbättring på +40,6 %.

Vad är då lärdomen av detta? Jo, lärdomen är att du inte ska basera beslut på den individ som skriker högst inom en organisation utan basera besluten på vad besökarna föredrar.

Vad gör de svenska riksdagspartierna moderaterna, socialdemokraterna, centerpartiet, miljöpartiet, folkpartiet, vänsterpartiet och kristdemokraterna? Vad gör Alliansen och Rödgrönt samarbete? Ingen av dem verkar jobba med tester och ständiga förbättringar på webben.

Nästa steg: