Jävla skitverktyg!

Har du någon gång utbrustit ”jävla skitverktyg!” när du suttit och analyserat dina besökares beteende på din webbplats?

Om svaret är ja finns det två tänkbara anledningar:

  1. Du använder de facto ett jävla skitverktyg.
  2. Verktyget är felaktigt konfigurerat eller så har du glömt att ta fram nyckeltal och ringa in ett fokusområde. Det är alltså inte verktygets fel att dina rapporter suger.

Även om nummer 1 existerar är det mest troligt att det som drabbat dig är nummer 2.

Det mesta går att åstadkomma med de ledande verktygen för webbanalys. Den insats som krävs av dig, dina kollegor eller konsulter varierar dock. Långt mycket mer är möjligt än vad de flesta tror. En standardimplementation är inte önskvärt. Min rekommendation är att du ser till att välja ett verktyg som kan samla in data och möjliggör analys av de nyckeltal som är relevanta för just dig. Om du inte vet hur du ska bete dig för att sluta mumla ”jävla skitverktyg” får du gärna kontakta mig.

Du kanske dock även jobbar med helt andra system, t.ex. SAP (i sådana fall har du mina kondoleanser) och vill diskutera hur du ska kunna komma bättre överens med dem. Om du vill prata andra system än verktyg för webbanalys bör du överväga att delta på frukostseminariet om ”jävla skitsystem” tisdag 26 oktober kl. 8-9.30 på T-House (Engelbrektsgatan 1, Stockholm). Anmälan till det sker här. Seminariet är en förlängning av boken med samma namn.