Ska ni välja Google Analytics eller ett annat verktyg för webbanalys?

Är ni osäkra på om ni ska välja Google Analytics eller ett annat verktyg för webbanalys? Läs vidare för att undgå att falla i de vanligaste fallgroparna.

Myter om Google Analytics
Jag har läst och hört många myter och felaktigheter om vad Google Analytics (GA) ”inte kan” från säljare av andra verktyg för webbanalys. Se till att ta reda på fakta innan du drar slutsatser baserat på vad konkurrenter och säljare säger. Ofta är de inte tillräckligt insatta i vad man faktiskt kan göra i GA nuförtiden eller för ivriga på att sälja ett annat verktyg till er.

Räkna ut hur mycket extra funktionalitet kostar
Hur mycket kostar betalverktyget? Hur mycket mer funktionalitet får du? Hur mycket av det kommer du att ha praktisk nytta av i ditt arbete med att öka intäkter, minska kostnader och öka nöjdheten?

Räkna ut vad kostnaden blir för den extra funktionaliteten = kostnad för betalverktyg/antal saker betalverktyget har av nytta som inte Google Analytics har.

Kom ihåg att även betalverktyg kostar mer än enbart licenspengar. En relevant implementering kräver ett antal timmars jobb. Det kostar pengar oavsett om det sker i form av intern tid eller konsulthjälp.

Jämför den totala kostnaden för olika verktyg
Även om ni väljer Google Analytics bör ni lägga tid på att se till att göra en implementering som passar just era behov. Standardscriptet och standardinställningar är inte optimalt. Ni kommer att missa viktig data om ni inte gör anpassningar. Se till att lägga pengar på implementering. Jämför vad ni sparar mot för om ni skulle använda ett betalverktyg, men räkna inte med att Google Analytics inte får kosta något.

Summering
Välj Google Analytics om det passar era behov, inte av snålhet. Tänk också på hur mycket pengar ni lägger på andra saker. Kanske ni borde lägga en del av de pengarna på att faktiskt mäta vad ni får ut av alla andra investeringar?

Läs också:
Google Analytics räcker för de flesta företag
Google Analytics dominerar svenska marknaden
Google Analytics, banker, säkerhet och integritet
Nyheterna som tar Google Analytics till nästa nivå
Achtung! Tyskarna och Google Analytics (om integritet)