Ta reda på var dina besökare varit

Jag bad för ett tag sedan om önskemål kring webbanalys på Twitter. En av de som följer mig angav då att han skulle vilja veta vilka konkurrerande e-butiker som hans besökare överväger att handla ifrån.

Att kolla trafikkällor är sällan lösningen på det och att fråga besökarna kanske inte ger sanningsenliga svar. Det behöver inte vara medvetet utan kan ske p.g.a. att det kan vara svårt för besökaren att komma ihåg och hålla isär alla webbplatser hon besökt.

För att ta reda på om din besökare tidigare besökt din konkurrents webbplats kan du med hjälp av så kallad ”history sniffing” jämföra om länkar visas som besökta eller ej. Besökta länkar brukar visas i en annan färg. Detta går att automatiseras helt och t.o.m. användas för att individanpassa innehåll på din webbplats. Tänk dig t.ex. att du erbjuder en speciell rabatt till besökare som även besökt Amazon.com. En färdig tjänst för detta är beencounter.

Jag vill dock tydliggöra att history sniffing är något helt annat än webbanalys. Webbanalys handlar om att analysera besökarens beteende på din webbplats. History sniffing handlar om att ta reda på om besökaren tidigare besökt vissa webbadresser som du anger.

Jag använder webbanalys dagligen (och nästan uteslutande aggregerad, anonym, data), men tvekar däremot till om history sniffing ska anses vara OK. Jag har testat det, men inte mer än så. History sniffing känns lite som att snoka i någons garderob. Man kan till och med se det som att det är att utnyttja en brist i webbläsarna.

Självklart har history sniffing även använts på de mest uppenbara sätt. Vidare behöver man inte vara Einstein för att räkna ut vad en person utan moral skulle kunna hitta på genom att ta reda på vilka banker en besökare besökt.

Vad vill jag då säga med detta? Jo, att det är möjligt att ta reda på vilka andra e-butiker din besökare överväger genom att ta reda på vilka hon besökt. Samtidigt rekommenderar jag inte denna metod då den känns tvivelaktig.

Vad tycker du?