Tre inlägg om webbanalys som du bör läsa

Fem viktiga lärdomar om webbanalys

Det är få som klagar på att de har för lite att göra på jobbet, men ändå är det många som slösar bort dyrbar tid på att läsa en massa meningslösa rapporter. Det är inte den som har flest rapporter som vinner.

Det finns inget egenvärde i siffror, tabeller och grafer. Värdet kommer först när du gör en analys, det vill säga klär siffrorna i ett sammanhang.

Om du inte agerar på de rapporter du lägger tid på att granska varje dag, vecka eller månad – ja, då är det helt bortkastad tid. Du måste kunna säga om ett värde i en rapport är bra eller dåligt, samt bestämma om åtgärd krävs varje gång du ser ett nytt värde.

Läs vidare…

Antal unika besökare – en utmaning att mäta!

På intranät eller webbplatser som besöks ofta av samma grupp besökare är det intressant att mäta hur många unika besökare webbplatsen har för att se tillväxten av användare/besökare. Tyvärr är detta inte så enkelt som man kan tro!

En unik besökare i Google Analytics identifieras genom en cookies som lagras i webbläsaren med ett unikt värde för besökaren. Om den här cookien inte finns i webbläsaren då webbplatsen besöks ser Google Analytics besökaren som en ny besökare. Mätetalet “Unik besökare” är alltså en summering av hur många av dessa unika värden som har loggats under perioden.

Läs vidare…

Snygga URLer med kampanjspårning

Som användare av Google Analytics har du säkert irriterat dig på att de URLer som skapas när du kampanjtaggar länkar gör att besökarna får en massa information om trafikkällan som visas i webbläsarens adressfält. Inte så snyggt!

För utom den rent estetiska aspekten på de här URLerna uppstår ett problem med att information om trafikkällan visas i URLen: Antag att en besökare kommer till din webbplats från en banner på Aftonbladet som du kampanjtaggat. Besökaren tycker att innehållet på landningssidan var kul/bra/intressant och kopierar URLen (inkl kampanjparametrarna) och skickar den i ett mail till ett par vänner. När hans vänner besöker din webbplats kommer även dessa att räknas som besökare från bannern på Aftonbladet. Problemet kan dessutom bli mycket större om länken börjar få en viral spridning på t.ex. Facebook. Vår lösning: UrlCleaner.

Läs vidare…