Vad avgör om en webbanalytiker är bra?

Det pratas rätt mycket om vad yrket webbanalytiker innebär. Det kanske inte är så konstigt eftersom det gått lite inflation i antalet personer som säger sig jobba med webbanalys. Det kanske kryddar ett och annat CV, men jag anser att det är svårt att ligga i absolut framkant inom vilken yrkesgrupp som helst om du inte har ett tydligt fokus. Du kan vara bra på mycket, men inte bäst på allt.

När jag skriver om webbanalytiker i denna bloggpost avser jag alltså de som jobbar heltid med att analysera besökares beteende i digitala kanaler och inte de som en gång i månaden skickar ut lite rapporter.

Anser du att en webbanalytiker ska vara en expert på statistik, en ”number cruncher” (ett begrepp jag hör användas) och gilla att skapa grafer? Det anser inte jag! Visst, det är bra att ha de nämnda egenskaperna, men det är faktiskt ännu viktigare att vara intresserad av människor, bra på kommunikation, ha tålamod, känna passion för ämnet, vara nyfiken och lära sig snabbt.

Låt mig förklara.

Intresse för människor
Det är inte för siffror och diagram som du optimerar din webbplats, det är för människor. Om du inte har ett genuint intresse för vad som får olika personlighetstyper att reagera och agera på olika sätt bör du söka efter ett annat yrke. Du måste förstå varför saker inträffar, inte bara kunna se att de inträffar. Du måste kunna känna besökarens smärta när du upplever problem med en webbplats. Det är nöjda besökare som inte upplever frustration som leder till ökade intäkter, minskade kostnader och ökad nöjdhet. Du bör kunna läsa om vilken MBTI-profil som helst och känna sympati för den.

Bra på kommunikation
Statistik och rapporter åstadkommer inga förändringar. Det är analys, historieberättande och ditt genuina, personliga, engagemang som får andra att lyssna. Du måste också kunna lyssna och förstå hur du ska kunna möta mottagaren på hennes planhalva. Förvänta dig inte att alla andra är som du själv. En god kommunikatör har förmågan att övertyga andra – både i tal och skrift. Återigen är det en fördel om du har ett intresse för människor.

Ha tålamod
Förändring tar tid. Att ha tålamod innebär inte att vika sig som ett korthus utan snarare om att inte visa sin frustration när organisationen inte snabbt nog blir frälst av webbanalys. Om du inte låter den faktadrivna kulturen mogna fram i rätt takt är risken att du i din iver att åstadkomma resultat kör över andra som en ångvält. Det brukar aldrig löna sig. Ingen gillar en buffel.

Känna passion för ämnet
Om du tycker webbanalys är så roligt att du skulle hålla på med det gratis på fritiden om ingen betalade dig – ja, då har du den passion som gör dig till första klassens webbanalytiker. Utan passion blir du aldrig en av de bästa.

Vara nyfiken
Marknaden utvecklas, verktyg tillkommer och människors beteende förändras över tid. Du måste alltid vara nyfiken på marknaden, verktygen och människorna för att inte bli förlegad.

Lära sig snabbt
Verktygen blir allt bättre och får allt bättre stöd för statistiska beräkningar och avancerade visualiseringar. Det viktiga är därför inte att du är professor i statistik eller en statistikens art director. Lär dig använda alla de verktyg som står till buds.

Jag anställer hellre en beteendevetare eller någon som förstår sig på affärer som webbanalytiker än en statistiker eller siffernörd. Det handlar om människor och resultat. Inte om att vara bäst i världen på SPSS eller att hellre umgås med Excel än människor.