3 tips på hur du kan använda digital analys under COVID-19 eller andra kriser

När jag skriver detta inlägg är vi mitt i stormen och jag vill ge 3 tips på hur du kan använda Google Analytics för att förbättra din kriskommunikation. I tider som dessa när användares behov förändras och deras beteendemönster förändras blir det extra viktigt att förstå dem och kunna ge svar på deras frågor.

Detta är något som Pierre Dahlstöm, kommunikatör på verksamt.se vittnar om: 

“En viktig del i arbetet med verksamt.se är att arbeta utifrån vår användardata. När omvärlden och användarnas behov förändras är det viktig att vi lyfter fram det innehåll som användarna tycker är viktigt just nu”.
–Pierre Dahlström

Läs vidare och…

  • Bygg en rapport för vilka sökord och sidor som trendar just nu
  • Få indikationer på om användare inte hittar det de letar efter
  • Se exempel på åtgärder från verksamt.se

Så här kommer 3 tips på hur du kan använda Google Analytics i kristider.

Trendande sökord och sidor

Vilka sökord trendar just nu på din webbplats?

Det är en inte allt för enkel fråga att svara på med hjälp av Google Analytics, då standardrapporterna visar de vanligaste sökningarna men kanske inte de som står för de största förändringarna. Med hjälp av Google Sheets och det smarta teamet på gov.uk behöver det dock inte vara så svårt. De har tagit fram ett Google Sheet du kan kopiera och använda. De har dessutom gjort en mycket enkel guide till hur du får det att funka:

https://dataingovernment.blog.gov.uk/2015/03/12/how-to-monitor-trending-searches-with-google-sheets/

Denna rapport är perfekt att använda som underlag som hjälp för att svara på:

  • Vilket innehåll ni ska lyfta fram
  • Vad det är för nytt innehåll som ni måste ta fram eftersom många söker efter det

Vilka sidor trendar just nu på din sajt?

Med ett par enkla handgrepp kan du bygga om samma Google Sheet för att ge dig en rapport för vilka sidor som trendar just nu. Detta kan hjälpa dig att se om användarmönster förändras och ge underlag för vilken typ av innehåll som användare visar ett ökat intresse för. Så här gör du:

  1. Kopiera gov.uk:s trendrapport för sidor
  1. Fyll i rätt Google Analytics view id i config-fliken (det är en dold sida som du måste ta fram). 
  1. Ändra till rätt dimensioner

Metric: ga:pageviews
Dimension: ga:pagePath
Order: -ga:pageviews

Sedan kan du ta bort filtret för det behövs inte. Mitt tips är också att du går in under fliken Combined, Data studio och Dashboard för att ändra rubriker. Under Combined fliken så står det “Recent top search terms” och det kan man ändra till “Recent top pages”.

  1. Kör rapporten
  1. Klar

Hittar användare det de söker efter? 

Search exits i Google Analytics indikerar hur många % av användarna som lämnat sajten efter de sökte. Det är en ganska bra indikator på att någon har letat efter något men inte hittade det. Du hittar denna metric i Site Search-rapporten i Google Analytics.

Genom att sortera med hjälp av weighted sort får du syn på vilka sökord som haft mycket sökningar men även ovanligt hög search exit. Börja med att klicka på Search Exits och sedan väljer du sort type weighted.

Detta gör att du kan få syn på om användare söker på saker men inte verkar hitta det som de letar efter. Det kan indikera att du måste ta fram nytt innehåll eller kanske se till att det kommer högre upp i webbplatssöket.

Exempel på hur verksamt.se har använt data för att hjälpa användarna bättre 

Vi kan se från verksamt.se att deras nyhet “Håll dig uppdaterad om nya coronaviruset och covid-19” trendar mest just nu. Detta är en viktig sida för de som har frågor. Andra sidor som trendar just nu är uppsägning och om man blir sjuk. Det ger bra input till att information om detta borde finnas med på sidan om coronaviruset. Vilket det exemplariskt också gör. 

Vi ser också att besök till /varmland trendar. Även på den sidan har redaktören gjort det enkelt att hitta information om vad som gäller i dessa tider genom en banner.

Tack vare ett genomtänkt redaktionellt arbete lyckas majoriteten av besökarna få svar på sin fråga på verksamt.se. Du kan även använda dessa tekniker om du är en bank, e-handel m.m. 

Hoppas dessa tips hjälper dig att hjälpa andra!

Stay safe.