Bättre uppdelning av AdWords i Google Analytics

AdWords, alltså köpt annonsering på Google, har ofta en bra konverteringsgrad då denna kanal ofta kommer in när besökaren har kommit långt i sin köpprocess. Dock är det ju en stor skillnad om besökaren har använt en sökning där ditt varumärke finns med eller om det är en generisk sökning. Därför har Google nu gjort en smidig funktion för att dela upp AdWords-trafiken i två: varumärkessökningar och generiska sökningar.

Detta kommer göra det lättare för dig att se hur dessa kanaler presterar i jämförelse med dina andra kanaler, och ger i mitt tycke en mer rättvisande bild av hur sökordsmarknadsföringen fungerar. 

channels

Så här gör du inställningarna

För att göra denna inställning i Google Analytics går du till Admin,  väljer den vy du vill att det ska appliceras på och väljer Channel groupings/Manage brand terms.

channelgrouping_brandterms

Det finns oftast ett förslag som Google Analytics föreslår, och du kan välja att lägga till andra varianter och felstavningar av ditt varumärke i rutan längst upp till vänster. När du gjort dina val kommer du att se vilka varumärkesord som är aktiva. Om du har sökordsmarknadsföring igång på exempelvis Bing och Yahoo kommer även dessa sökningar att hamna i rätt kanal.

Kom ihåg att klicka på Save.

managebrandterms

När du sparat så tycker jag att du ska göra klart allt på en gång. Du får frågan om du vill sätta upp kanaler redan nu, och klicka på Yes, set up now.

 savebrandterms

Färdig!