Ugglan är den noggranna och detaljfokuserade köparen. Hon vill veta alla specifikationer och ta reda på all fakta innan hon genomför sitt köp. Det är viktigt för ugglan att göra det absolut bästa tänkbara köpet – för sin egen skull. Det finns dock situationer där ugglan kan agera mer som en annan fågel. Det gäller främst vid köp av produkter som är standardiserade, t.ex. är det svårt att vara en uggla vid köpet av en DVD-film.

Påfågeln är den prestigefulla köparen. Att få veta att någon känd och framgångsrik använder produkten visar på att den måste vara bra. Det är viktigt för påfågeln att göra det absolut bästa tänkbara köpet – för att kunna visa upp sina fina fjädrar för vänner och bekanta. Påfågeln blir lite besvärad om en vän eller bekant gjort ett bättre köp än henne.

Pingvinen tycker det är viktigt med relationer. Hon vill veta att det finns riktiga människor bakom företaget hon handlar av och går igång på att läsa genuina recensioner och kundberättelser.

Svalan är den spontana köparen. Hon vill snabbt nå målet. Om hon inte gör det absolut bästa köpet vid första försöket spelar mindre roll. Livet är för kort för att svalan ska vilja lägga för mycket tid på sitt inköp.

Människor kan delas upp i fyra typer av köptemperament. Vi har valt att illustrera dem med fåglar! Vad är då ett köptemperament? Jo, vi har alla lite mer av en viss läggning när det gäller hur vi konsumerar varor och tjänster. De flesta av oss har lite av alla fågeltyper inom oss, men vissa drag är starkare än andra. Man skulle säga att vi har både en primär fågeltyp och en sekundär fågeltyp.

Vilken fågel vi agerar som beror också till viss grad på vilken produkt eller tjänst det handlar om – det är lite svårare att agera som en påfågel eller uggla när det gäller köp av en pocketbok jämfört med att välja försäkringsbolag eller en diamantring. När vi jobbar med konverteringsoptimering använder vi oss av de olika personlighetstyperna, de olika fåglarna, för att se till att utmanande varianter talar till alla fyra personlighetstyperna.

Ta testet!