Din butik är en läckande hink

Misslyckad shoppingVad tror ni ledningen gör om försäljningen i Åhléns varuhus minskar? Hyr bussar och kör fler dagisbarn och pensionärer till butiken? Eller kanske jagar de en mer specifik målgrupp som exempelvis män som är 30-40 år, har eftergymnasial utbildning och en årsinkomst på 320 000-395 000 kr? Är TV-reklam, stortavlor, DM, etc. guds gåva till försäljningen?

Tänk om problemet egentligen är att butiken har fel varor i sortimentet eller att få begriper var de ska hitta varorna. Är det då verkligen rätt prioriterat att hitta nya besökare? Borde de inte först se till att åtgärda problemen i butiken? Om de inte åtgärdar problemen först får de i bästa fall bara en onödigt hög kostnad per försäljning och i värsta fall irriterar de besökarna så mycket att de inte vill återkomma en annan gång.

Vet du förresten vad det kostar att införa webbanalys från scratch? Det vill säga ta fram nyckeltal, implementera nyckeltal, validera implementationen, konfigurera verktyget (Google Analytics) och sätta upp rapporter. Den processen kostar ofta mindre än en enda reklamspot på TV – och då har vi inte ens räknat in produktionskostnaden för reklamfilmen.

Lyckad shopping

Webbanalys är stetoskopet som håller koll på att patienten (webbplatsen) mår bra. Webbanalys leder, rätt använt, till ökade intäkter, minskade kostnader och ökad nöjdhet. Är det ens något att fundera på om det är värt att göra investeringen? Tycker inte det. Låt bara bli att visa reklam vid ett tillfälle.

En läckande hink behöver inte ett större inflöde av vatten. Den behöver tilltäppta hål!

Det kanske är för optimistiskt att tro att marknadsföring och riktig effekt kommer att gifta sig inom en överskådlig framtid, men de måste bli bästa vänner inom kort. För din verksamhets bästa.

Är du och dina kollegor redo att ta steget?