Din ögonfärg avgör vilket innehåll du får se

Kinesiska Laidu har idag lanserat ny analysfunktionalitet i sitt verktyg för webbanalys. Laidu är ett företag som liknar det mer kända Baidu. Laidu Tongji är, enligt gammal kinesisk tradition, en riktigt bra piratkopia av Baidu Tongji.

Verktyget kan nu, genom att aktivera webbkameror (främst i bärbara datorer, men även i vissa andra enheter), koppla ihop ögonfärg med beteende.

Detta ger helt nya möjligheter att anpassa en webbplats utseende baserat på besökarens ögonfärg.

Två studenter, Pai Mei Ishii och Chiba Lee, vid Beijing University Of Technology (全假大学) har i studien “Eye Colour Adaptation in Conversion Optimization” (这是一个愚人节的玩笑) påvisat att personer med olika ögonfärg fokuserar på olika delar av datorskärmen. Genom att anpassa position och färg baserat på individuella, outtalade, preferenser kan avslutsfrekvensen för webbplatser öka med med upp mot 8 % enligt studien.

Genom att korrelera ögonfärg med bland annat uppgift om webbläsare och upplösning kan varje besökare få en skräddarsydd upplevelse. Detta är extra viktigt eftersom hur färger återges skiljer sig mellan olika webbläsare. Hur ett grönt öga uppfattar färgerna ftaloblått, khaki, olivgrönt, ockra och scharlakansröd skiljer sig från hur ett brunt, blått eller violett öga uppfattar dem. Verktyget har dock inte stöd för heterokromi (när en iris har en annan färg än den andra).

I rapporten Eye Flow kan man även se hur personer med olika ögonfärg navigerar på en webbplats.

Vi har idag, 2012-04-01, försökt nå studenterna bakom studien. Så fort vi har fått tag på dem återkommer vi med en intervju.