Mät Facebook i Google Analytics: Gilla-knappar

Detta är den första bloggposten i en serie om hur du kan använda Google Analytics för att mäta hur Facebook driver trafik och konverteringar på din webbplats.

Att lägga in en Gilla-knapp på din webbplats är enkelt. Vet du inte hur du gör hittar du information på Facebooks utvecklarsidor.

Syftet med Gilla-knappen är att du vill få spridning på ditt innehåll – att fler personer  uppmärksammar innehållet på din webbplats, besöker webbplatsen och förhoppningsvis köper dina produkter eller tjänster.

Genom att mäta klick på Gilla-knapparna i Google Analytics får du en bild av vilket innehåll på din webbplats som besökarna är mest benägna att gilla. Genom att skapa ett Avancerat Segment i Google Analytics för de besök som klickar på Gilla-knappen kan du sedan se vilka andra aktiviteter dessa besökare gör på din webbplats under sitt besök.

Innan du börjar:

  • Kontrollera att du har spårningsscript för Google Analytics inlagt på alla sidor på din webbplats. Använd det asynkrona scriptet!
  • Skapa en applikation på Facebook som du ska knyta din Gilla-knapp mot. Notera det Application ID som din applikation får. Det behöver du lägga in i scriptet.
  • Läs hur du skapar en Gilla-knapp på Facebook.

Nu blir det lite kod!
För att mätningen ska fungera måste du implementera Gilla-knappen med XFBML. När besökaren klickar på knappen skickar vi ett event till Google Analytics med information om URL:en till den sida som besökaren gillar. Det görs genom följande rad med kod:

_gaq.push(['_trackEvent', 'Facebook like', href]);

Ändra scriptet så att det ser ut som nedan. “DITT_APP_ID” ska bytas ut mot Application ID för din applikation.

<div id="fb-root"></div>
<script type="text/javascript">
window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({appId: 'DITT_APP_ID', status: true, cookie: true, xfbml: true});
FB.Event.subscribe('edge.create', function(href, widget) {
_gaq.push(['_trackEvent', 'Facebook like', href]);
});

};
(function() {
var e = document.createElement('script');
e.type = 'text/javascript';
e.src = document.location.protocol + '//connect.facebook.net/sv_SE/all.js';
e.async = true;
document.getElementById('fb-root').appendChild(e);
}());
</script>

Rapportering i Google Analytics

Antal “Likes” kommer att visas i Google Analytics rapporter för Händelsespårning. Håll utkik efter vilka sidor på din webbplats som besökarna är mest benägna att gilla. Ser du en röd tråd i typen av innehåll som besökarna gillar? Lyft fram den information som dina besökare gillar mest; på startsidan, på er Facebooksida, i ert nyhetsbrev, o.s.v.

Håll utkik efter nästa bloggpost om hur du mäter Facebook – prenumerera på vår feed!