Google Analytics Utgångssidor

Rapporten “Utgångssidor” i Google Analytics visar från vilka sidor som besökarna lämnar webbplatsen. Det är ju inte så konstigt. Bilden nedan visar ju tydligt att 300 besök har haft sidan “/google-analytics/” som utgångssida. Notera att sidan har haft 408 sidvisningar och att 73,53% av dessa sidvisningar var den sista sidvisningen under besöket (% utgång).

Rapporten “Utgångssidor”: 

Men om du istället tittar på samma sida (under samma tidsperiod) i rapporten “Alla sidor” så ser du helt andra siffror! Varför då? 

Rapporten “Alla sidor”: 

I rapporten “Alla sidor” har samma sida 481 sidvisningar och värdet för “% utgång” är bara 62,37%.

Förklaringen är att rapporten “Utgångssidor” bara visar de besök som har avslutats på den aktuella sidan. Man kan alltså konstatera att under de 300 besök som hade sidan “/google-analytics/” som utgångssida visades sidan 408 gånger. Men sidan har visats vid andra besök också, då besöket inte avslutades på just den sidan. De sidvisningarna inkluderas inte i rapporten “Utgångssidor” utan i rapporten “Alla sidor”.

Vill man alltså veta hur stor andel av alla sidvisningar som resulterar i att besökaren lämnar webbplatsen från en viss sida ska man titta på “% utgång” i rapporten “Alla sidor”.