Gör beslutströtthet att dina besökare inte konverterar?


Efter jobbet gick jag till matbutiken för att fylla upp mitt ekande kylskåp. Jag hade inte gjort en inköpslista, jag behövde allt. (#MotiveradKund!) Butiken är ganska stor, den har det mesta i flera utföranden och varumärken. Jag kommer ut med mjölk, en limpa, ägg och en rödlök. De sakerna ingår ofta när jag handlar men vad hände med allt det andra jag behövde? 

 

Beslutströtthet (Decision fatigue) innebär att en person som har fattat många beslut i följd är mer benägen att göra sämre val vid efterföljande ställningstaganden. Tester har också visat att en person som precis tagit många beslut lättare ger upp när hen ställs inför en svår uppgift.

När jag kom in i affären blev jag obeskrivligt seg och kunde inte bestämma mig för någonting. Ville jag ha flingor eller müsli? Ruccola eller spenat? Jag satte på autopiloten och kom ut med min ledsna lilla kasse, motivation till trots.

Hur många av besökarna på din webbplats är eller blir beslutströtta av att vara där? Om du inte vet svaret på den frågan är det ett bra ställe att börja för att förbättra din konverteringsgrad. Det finns troligtvis ett segment med besökare på din webbplats som likt mig i mataffären inte lyckas med vad de kom för att göra. Det här segmentet av besökare är värdefullt. De har initialt motivationen att genomföra en önskvärd handling men någonstans kastas den berömda handduken in.

Steve Krug säger ”Don´t make me think!” #Amen. Eller snarare, hjälp besökarna att bara behöva fundera över innehållet som är relevant för dem (Vill jag ha grå eller svart klänning?) inte på hur webbplatsen eller erbjudandet fungerar.

Exempel: Vilken frakt vill du ha? – Jag vill ha den bästa såklart, snabbt och gratis.

 

Ur konverteringssynpunkt är det svårt att argumentera mot att erbjuda bara ett fraktsätt; det bästa möjliga, gratis. Gör du så besparar besökaren både tid och tankekraft. I det här exemplet kan jag tänka mig att besökaren inte bryr sig nämnvärt om vem som levererar utan att leveransen hamnar på närmsta utlämningsställe. Det är antagligen syftet med de olika alternativen men det är inte vad som kommuniceras till kunden.

 

En del företag vill Amazon-style minska antalet klick till konvertering, all heder, men med ovanstående i färskt minne skulle de kunna lägga till frågeställningen ”hur många beslut ställer vi våra besökare inför innan de kan konvertera och kan vi minska det antalet?” .