Hitta var din webbplats läcker – en riktigt enkel guide till Google Analytics

Guide till en rapport i Google Analytics som är köttig för både nybörjare utan förkunskap och erfarna användare.

Goal flow: en rapport som kräver lite extra kärlek. Det fina är att du kan följa var i ditt köpflöde som besökare trillar ut OCH om flödet läcker på olika ställen beroende på till exempel varifrån besökaren kom eller vilken sida hen landar på. Som bonus kan du se hur beteendet skiljer sig mellan mobil- och desktopanvändare. Som en dröm – fast sant.

Steg 0: Sätt upp ett mål med en målfunnel (tratt)
Om du inte har mål och måltratt inställt så finns bra hjälp om hur man gör här.

Steg 1: Hitta rapporten

Hitta Goal flow

Steg 2: Välj vilket mål du vill analysera
Har du fler än ett mål? Kolla så att målflödet du vill analysera är det förvalda.

välj mål

Steg 3: Välj vilken dimension du vill jämföra
Jag väljer landningssida (första sidan i besöket) men du kan lika gärna välja till exempel källa, annonsgrupp eller sökord.

Målflödesrapporten del 1

Steg 4: scrolla ner till den bästa delen
I mitt exempel här kan man direkt se att besökare som landar på sidorna exempel.se/downloading och exempel.se/about presterar mycket sämre än andra landningssidor.goal flow rapporten secrets

 

Steg 5: Stoppa läckorna
Nu när du vet att beteendet skiljer sig beroende på vilken landningssida (eller annan dimension) besökarna tittar på kan du undersöka vad det är som påverkar beteendet och skapa hypoteser om hur du kan täppa till läckorna. Hur bra? Jätte-jätte-bra!

 

Bonus: se skillnader mellan mobil- och desktopanvändare
Lägg på ett avancerat segment för mobilanvändare. Byt sedan till desktopanvändare. (I den här rapporten funkar bara ett segment i taget så se till att du bara har ett aktiverat)

Lägg på segment 1

applicera segment

 

Sådärja, analysera på!

Om du vill lära dig mer om hur man sätter upp mål på rätt sätt och hur man använder rapporten Goal flow (med mera) kan du lära dig det på Outfox öppna grundutbildning i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Växjö.