Hur var det nu med campaign timeout i Google Analytics?

romdagen kom vi att diskutera hur det funkar med Campaign timeout i Google Analytics, alltså hur länge en viss trafikkälla attribueras i Google Analytics. (Om du vill fräscha upp minnet kan du läsa vad Google skriver om trafikkällor eller om standardinställningen för attribuering). När vi googlade campaign timeout såg jag till min förvåning att någon gör gällande att kampanjkällan förlängs vid varje besök. Det kändes som att det inte riktigt stämde, och vi utförde ett test för att få klarhet i frågan.

Den korta versionen:
Om användaren återkommer till siten som direkttrafik så förlängs inte kampanjen (på det sätt som skedde med ga.js).

Den något längre versionen:
När Universal Analytics rullades ut 2014 fanns det bland annat en nyhet kring campaign timeout, alltså hur länge en trafikkälla attribueras även om besökaren kommer som direkttrafik. I den tidigare, Classic Analytics (ga.js) förlängdes timeouten varje gång en besökare kom till sajten. Detta gjorde att en kampanj eller trafikkälla teoretiskt skulle kunna leva för alltid.

Här kommer resultatet:

Universal Analytics, alltså nu

Session timeout: 30 min

Campaign timeout: 6 månader (fortfarande default-inställningen)

1 sep 2018: Besök till outfox.com via kampanjtaggad kampanj. Campaign timeout skulle nu vara 6 mån framåt, 1 mars 2019. Rapporteras i Google Analytics som kampanjtrafik.
1 nov 2018: direktbesök till outfox.com. Rapporteras i Google Analytics som kampanjtrafik.
1 april 2019: direktbesök till outfox.com. Rapporteras i Google Analytics som direkttrafik.

Classic Analytics, alltså innan 2014

Exempel från hur det var förr, på det inte så smarta sättet:

Session timeout: 30 min

Campaign timeout: 6 månader (fortfarande den inställning som är förvald i verktyget)

1 sep 2018: Besök till outfox.com via kampanjtaggad kampanj. Campaign timeout skulle nu vara 6 mån framåt, 1 mars 2019. Rapporteras i Google Analytics som kampanjtrafik.
1 nov 2018: direktbesök till outfox.com. Rapporteras i Google Analytics som kampanjtrafik. Campaign timeout flyttas fram ytterligare 6 mån framåt, 1 maj 2019
1 april 2019: direktbesök till outfox.com. Rapporteras i Google Analytics som kampanjtrafik. Campaign timeout flyttas fram ytterligare 6 mån framåt, 1 okt 2019.

Och så här kan det hålla på (så länge besökaren inte byter trafikkälla utan fortsätter komma in direkt till sajten.

Detta var ju knasigt. Så sedan 2014 är det alltså mer som förväntat. Så, om ni läser någon bloggpost som säger att trafikkällan flyttas fram hela tiden om källan inte ändras, kan ni alltså avfärda den. Det var alltså Classic Analytics som betedde sig så. Inte nu. Skönt va! Sedan kan man alltid diskutera om sex månader är det ultimata för hur länge man ska attribuera en kampanj, men det tar vi i en annan bloggpost.

Bonus: kampanjtaggning är något som är viktigt. Här får du ett verktyg, GA Campaign URL som vi på Outfox tagit fram för att göra det jobbet lättare. Om du vill ha hjälp att utvärdera dina kampanjer eller hjälp med strategi för kampanjtaggning, hör av dig till oss då!