Knyt kvantitativ data med kvantitativ data och få något som kan likna kvalitativ data

Det är inte så svårt att se vilka sidor som är mest besökta på en webbsida. Gå bara till Google Analytics och klicka på vänsternavigeringens Content och sedan All Pages.

Men. Ofta finns en specifik målgrupp tilltänkt för vissa kategorier och/eller sidor. Hur vet vi om vi når just den målgruppen? I Google Analytics ser vi vad besökare har gjort, men vi vet egentligen väldigt lite om deras intention med besöket, och i synnerhet om de lyckades bli hjälpta med det de kom dit för att göra.

Då är det så härligt att det finns Outfox Survey, en enkät som kopplas till beteendet på sajten. Vi ställer endast tre frågor: I vilken roll kommer du till sajten, vilket ärende har du och har du lyckats att lösa ditt ärende.

Prioriterade målgrupper att studera närmre 

Genom att titta på en grupp som är sajtens prioriterade användare och se vilka syften de har, och jag gillar i synnerhet att titta på de besökare som sagt att de inte lyckats. Jag vill försöka förstå varför de inte har lyckats.

När jag skapat ett segment av dem kan jag gå loss i Google Analytics och försöka förstå vad som gör att de inte lyckas.

  • Vilka sidor besöker de? Vad finns på de sidor som inte innehåller vad besökaren förväntar sig?
  • Vad söker de på i den interna sökmotorn? Finns det sökresultat som inte ger det resultat som besökaren förväntade sig?
  • Vilka trafikkällor kommer de från? Vilka landningssidor har de? Kan det finnas något i annonseringen/länkningen som inte är optimalt?
  • Är det någon enhet eller browser som inte funkar som tänkt? Detta kan hjälpa oss att prioritera att mobilanpassa viktiga sidor/funktioner.
  • Vilka sidor lämnar de från? Är det en sida som man kan förvänta sig att besökaren ska lämna från eller tyder det på att det är sidan där besökaren helt sonika ger upp? Vad kan vi då göra åt det?

Ja, listan kan göras lång. Så, om ni inte redan gjort denna enkät (och jo, det finns många som svarar på enkäter. Vi har en genomsnittlig svarsfrekvens på cirka 25%) på er sajt, kontakta oss så gör vi det tillsammans nu!