Den 23-24 maj arrangerades Google Marketing Next av Google i San Francisco. Drygt 1500 personer från företag och agencies var inbjudna från världen över för att höra om det senaste (och det kommande) inom digital marknadsföring, bland dessa även Outfox.

Temat för konventet är lite som det låter: “What’s next?”, och hur behöver företag anpassa sig till en sådan verklighet? Det kommer röra sig om krävande utmaningar, men lika mycket om möjligheter. Möjligheter till att vara snabbare, bättre och smartare än sina konkurrenter.

Matt Lawson, Director of Performance Ads Marketing, Google

Ett exempel på vad som är “Next”, är Virtual Reality (VR). Snart kommer YouTube vara byggt för att kunna leverera VR-upplevelser och i slutet av 2017 kommer 10 miljoner mobila devices vara Daydream ready (Daydream är VR-plattform utvecklad av Google). Detta ger företag ytterligare en touchpoint/dimension i vilken de kan leverera upplevelser till sina kunder.

Augmented Reality (AR) kommer göra det möjligt för konsumenter att interagera, och t o m prova produkter online. Snart kan vi kanske hålla mobilkameran mot en vägg och se exakt hur den där IKEA-soffan kommer passa måttmässigt och i kombination med tapeten.

(OBS! För några veckor sedan presenterades den nya produkten Google Lens på Google I/O)

Det skapar spännande möjligheter för företag (och inte minst för konsumenterna), men det ställer också extremt stora krav på marknadsförare.

I ett landskap med fler devices och fler miljöer blir kommunikationskanalerna extremt fragmenterade, och det kommer bli allt svårare för människan att med precision leverera rätt kommunikation till sina kunder vid rätt tillfälle. Vi kommer bli tvungna att använda Machine Learning (ML) för att göra mycket av det tunga arbetet här. Av den anledningen var ML ett väldigt stort tema under hela konventet.

Till skillnad från tidigare så kommer det till viss del vara binärt huruvida företag inkorporerar ML i sina strategier, vilket enligt Philipp Schindler (Chief Business Officer på Google) kommer skaka om hela industrier. Maskiner kommer utklassa människor, och de som inte satsar på ML kommer åka på storstryk.

Så hur tar detta sig i uttryck i Google’s produkter?

ML är inget nytt för 2017. I princip alla Google’s produkter såsom Google Translate, Google Maps mm använder ML, och vi har sedan tidigare datadrivna attributionsmodeller i Adwords och Google Analytics.

Problemet inom marknadsföring har varit att dessa varit ganska svåra att ta action på. Google’s svar på det är att utveckla produkten Attribution/Attribution 360, till vilken du kan importera data från Google Analytics, Adwords, DoubleClick, TV-spotsdata mm. Du kan göra modelleringen i Attribution för att sedan pusha tillbaka modellen till de verktyg du sköter budgivning och kampanjhantering. Attribution använder Google’s device graph, som identifierar användare cross-device (utan att dina användare behöver ha varit inloggade i din tjänst).

Det är coolt! :)

En stor nyhet är att Google släpper en gratisversion av Google Attribution vilket kommer rullas ut under 2017.

Anton på Google Campus i Mountain View

Ett annat samtalsämne har varit beroendeförhållandet mellan marknadsföring, kommunikation och användarupplevelse. Företag som har separata strategier och utförare för olika kanaler kommer ha mycket svårare att leverera bra användarupplevelser. I slutändan handlar det om användaren och strategier bör fokusera på att optimera användarens upplevelse snarare än att optimera en kanal.

En bra feature som hjälper företag med detta är den nya kopplingen mellan Google Optimize och Adwords. Du kan nu välja att inkludera användare i ett test/personaliserat innehåll baserat på att användaren kommer från en Adwords-kampanj. Targeting kan baseras på Account, Ad Group, Campaign och Keyword. Detta underlättar för marknadsförare att personalisera budskap/innehåll på landningssidan baserat på vad användaren har sökt på, eller vilken annons hen har klickat på.

Det finns mycket mer spännande att skriva om från Google Marketing Next, men vi kan nöja oss med att säga att 2017 kommer bli ett spännande år i form av nya features och häftiga produkter.

Vad är “Next” för ditt företag?