Segment – en stor favorit i Google Analytics

Har du känt att du vill se data och beteende på en mer detaljerad nivå för att få veta vad en specifik grupp av besökare gör på din webbplats? Då ska du använda avancerade segment. Några av fördelarna är att segmenten följer med i alla olika rapporter du tittar i. Du kan jämföra upp till fyra segment samtidigt. Dock blir det ofta svårläst, jag brukar hålla mig till två eller tre.

Avancerade segment

Segmenten hittar du inte så lätt, det är en liten pil som faktiskt gömmer ett oerhört kraftfullt verktyg i Google Analytics.

segment_googleanalytics_1

När du klickar på pilen öppnar sig ett litet universum av olika segment som Google har fördefinierat. Här finns till exempel trafik från mobiler, icke betald söktrafik, konverterande besökare och flera andra.

segment_2

Gör dina egna segment

Men ibland vill du se en speciell grupp av besökare som Google inte kunnat förutse. Det kan handla om att besökaren ska ha besökt en viss sida eller viss kategori på din sajt, eller att de ska komma från en specifik hänvisande trafikkälla eller en bouncerate (avvisningsfrekvens, alltså att besökaren landar på en sida och sedan inte gör något mer utan lämnar sajten) som är högre än exempelvis 50%. Då kan du skapa ditt egna segment.

Det finns fördefinierade kategorier som du kan använda på användarnivå. Om du vill titta på besöksnivå kan du använda dig av avancerade avancerade segment (riktigt avancerat det) och ställa in dina villkor för just den gruppen du är intresserad av. Du kan välja att besöket ska komma från en specifik kampanj, använda en surfplatta och konvertera.

segment_3

Sekventiella segment helt enligt dina önskemål

Som om detta inte vore nog kan du även göra sekventiella segment, det vill säga att besökaren ska ha uppfyllt villkor i en specifik ordning.Här kan det vara att besökaren först ska ha sett en specifik sida, direkt efter en annan specifik sida och sedan konverterat.

segment_5

Avancerade segment kan du använda direkt utan att göra någon speciell implementation. Du kan också göra custom dimensions för att ge ytterligare information till Google Analytics. Detta kräver implementation, och Johan Johansson kommer att berätta mer om custom dimensions på Google Analytics Conference 28 augusti.