Sidor som ger försäljning

Vilka sidor på din webbplats bidrar till försäljning och vilka sidor har störst potential att öka försäljningen? Nyligen återintroducerades Page Value (som tidigare kallades $-index) i Google Analytics som ger möjlighet att bedöma hur olika sidor generar ett ekonomiskt värde. I vissa fall, om man t.ex. har en webbplats som säljer många billiga produkter och ett fåtal mycket dyra, vill man dock inte värdera en sida utifrån Page Value utan istället utifrån hur många transaktioner som sidan bidragit till.

Hur många transaktioner som en sida bidragit till visas inte i standardrapporterna så det är bara att snickra ihop en egen rapport som visar detta:

Lägg till rapporten i Google Analytics.

Det är viktigt att känna till att under ett besök där en transaktion äger rum tilldelas alla de sidor som visas fram till transaktionen värdet av transaktionen. Man kan alltså se hur många transaktioner och hur stor intäkt som varje sida bidragit till. Google förklarar tydligt Page Value Attribution med en bra illustration.

Med information om hur många transaktioner som varje sida bidrar med kan du räkna ut varje sidas konverteringsgrad: Transactions / Unique Pageviews.

Det finns flera sätt att se vilka sidor som har störst förbättringspotential. Ett sätt är att räkna ut hur många transaktioner som man potentiellt förlorar genom att besökaren lämnar webbplatsen från sidan. Räkna alltså ut: Transactions * % Exit.

Uträkningarna kan du göra i Excel genom att hämta in data med t.ex. Excellent Analytics eller genom att exportera data från Google Analytics och sedan importera den i Excel.

Nu har du full koll på vilka sidor som bidrar till försäljning och vilka sidor som du bör optimera för att få fler besökare att slutföra sitt köp i stället för att lämna webbplatsen!