Snygga URLer med kampanjspårning

Som användare av Google Analytics har du säkert irriterat dig på att de URLer som skapas när du kampanjtaggar länkar gör att besökarna får en massa information om trafikkällan som visas i webbläsarens adressfält. Inte så snyggt!

För utom den rent estetiska aspekten på de här URLerna uppstår ett problem med att information om trafikkällan visas i URLen: Antag att en besökare kommer till din webbplats från en banner på Aftonbladet som du kampanjtaggat. Besökaren tycker att innehållet på landningssidan var kul/bra/intressant och kopierar URLen (inkl kampanjparametrarna) och skickar den i ett mail till ett par vänner. När hans vänner besöker din webbplats kommer även dessa att räknas som besökare från bannern på Aftonbladet. Problemet kan dessutom bli mycket större om länken börjar få en viral spridning på t.ex. Facebook.

Vår lösning: UrlCleaner

För att komma runt problemet har vi tagit fram ett litet JavaScript som snyggar till URLen efter att information om besökets kampanj har skickats till Google Analytics. Scriptet hanterar även gclid-parametern för AdWords och alla parametrar som Google Analytics använder för att flytta cookie-data mellan domäner.

Scriptet fungerar bara i HTML5-kompatibla webbläsare (Safari, Chrome och Firefox). De stackare som fortfarande använder Internet Explorer får än så länge leva med långa fula URLer…

Så här gör du

För att använda UrlCleaner lägger du in JavaScriptet för UrlCleaner i HEAD före Google Analytics spårningsscript.

Nästa steg är att städa URLen efter att data har skickats till Google Analytics. Det gör du genom att anropa metoden “cleanURL” direkt efter att sidvisningen har loggats:

_gaq.push(['_trackPageview']);
_gaq.push(function(){cleanURL();});

Hoppas du blir nöjd med dina nya snygga URLer!