Vaska guld: koppla ihop Website Optimizer med Google Analytics

Du har genomfört ett A/B test. Din utmanare visar en förbättring av konverteringsgraden och segerns sötma smakar fint – Grattis! Men det finns ännu lite mer juice att pressa ut för ROI och njutnings skull.

Google website optimizer är ett vanligt verktyg för A/B tester. Det är gratis och går att koppla ihop med Google Analytics. Det är här, i en djupare analys du vaskar fram de gömda guldklimparna.

I Google Website Optimizer kan du se ett resultat som ovan när testet är avslutat. Du ser att din utmanande variant innebär en förbättring av konverteringsgraden med 19%. TOPPEN!

Ställ dig nu frågan: Är förbättringen jämt fördelad mellan olika grupper av besökare som deltagit i testet? Troligtvis inte.

I exemplet nedan har vi i Google Analytics segmenterat ut besök som exponerats för en originalsida eller dess utmanande variant under testperioden. Därefter har vi satt upp en rapport som visar varifrån besöket kom, hur många av dem som såg respektive variant  samt konverteringsgraden för dem.

Trots ett positivt resultat i GWO visar det sig att besök från CPC-annonser som exponeras för utmanaren konverterar betydligt sämre än besök från andra medier.

 

Det betyder att även om den utmanande varianten vann mot originalet försvinner möjlig förtjänst genom en specifik läcka som nu när den är känd går att täppa till.

Såhär gör du för att vaska guld

  1. Sätt upp tracking för A/B-testet i Google Analytics.
  2. Segmentera ut besöken som exponerats för testoriginalet och utmanaren.
  3. Analysera segment av besök för att hitta guldet, kolla till exempel på trafikkällor, mobilanvändare vs. desktop/laptop användare. Hitta segment av betydelse för dig.
  4. Ta fram hypoteser för hur du täpper till läckorna du hittar.
  5. Gör en ny testutmanare som du ställer mot den gamla i ett nytt A/B test.
  6. Njut av hur bra du är!

———————————————————————————————————

3 anledningar att använda A/B tester (för dig som inte redan kommit igång):

– Du slipper gissa vilka förändringar på webbplatsen som kommer ge bäst lönsamhet.

– Du riskerar inte längre att göra en förändring på webbplatsen som ger sämre lönsamhet än tidigare (du vill inte vara den som får huvuden att rulla, speciellt inte ditt eget)

– Du slipper sitta utan argument i diskussioner med kreatörer eller chefer (Vi kallar dem HiPPOs) där personliga åsikter om “vad webbplatsen behöver” börjar krypa under skinnet. Du säger bara; vi testar!

 

Mer om A/B-tester