Vem är bäst på insamling på webben?

Ett av de smartaste sätten för insamlingsorganisationer att öka insamlandet på webben är att  A/B-testa. Outfox gjorde en snabbkoll av webbplatserna bland de 16 insamlingsorganisationer som samlar in mest pengar. Bara tre av dem använder verktyg för A/B-tester (två använder Optimizely och en använder Convert Experiments). Att använda ett sådant verktyg är väldigt billigt då man både kan öka insamlade medel och lära sig om sina användares beteende. 

Här är några superenkla idéer på vad olika organisationerna skulle kunna A/B-testa för att hjälpa sina besökare att hitta rätt och öka givandet. I de flesta av våra förslag handlar det bara om att förtydliga för användaren vad man vill att hen ska göra och hur. Don’t make them think.

 

Cancerfonden

cancerfonden

Hypoteser: Besökaren förstår inte att man kan klicka i “bannern”. Bli månadsgivare i dag ser inte ut som en länk.

Superenkelt A/B-testförslag: Visa att Bli månadsgivare idag är klickbar till exempel genom att göra den understruken eller med en knapp. 


 

SOS barnbyar

sos barnbyarSOS barnbyar är tydliga med vad som är viktigast för dem, bli fadder! Men som besökare ställs man inför en hiskelig massa val. Vi tror att man ska testa att minska lite på valen.

Hypotes: Det finns två Call to Actions med samma mål, fler kommer klicka om det är tydligare vad man ska göra så kommer fler besökare hitta in i fadder-funneln.

Superenkelt testförslag: Ta bort den första länken i bilden “Anmäl dig idag” och gör texten “Välj fadderskap ->” visuellt tydligare.


 

WWF

wwf

Det är svårt att vid en anblick se att WWF vill ha stöd via webben då det inte finns någon tydlig Call to action, men faktum är att området med alla bilder på djur är en banner som leder till en insamlingssida.

Hypotes: Det händer väldigt mycket på startsidan som gör att besökaren inte har något särskilt att fästa blicken på.

Det finns ingen Call to action som berättar vad besökarens nästa steg borde vara. 

Superenkelt testförslag: Testa en banner med en tydligt CTA to action och länk för att få fler att klicka vidare till insamlingssidan. 


 

Stockholms stadsmission 

stadsmissionen

Hypotes: Starka kontraster i sidhuvudet i kombination med en slideshow som när bilderna byts drar till sig uppmärksamhet gör att Call to action till månadsgivare inte får tillräckligt stort fokus.

Superenkelt testförslag: Ta bort slideshow och använd en statisk artikel och använd inte den starka orangea färgen på rubriken vid den artikeln.

eller

Superenkelt testförslag 2: Använd slideshowutrymmet för en statisk Bild, rubrik och Call to action till den viktigaste insamlingen och ta bort Bli måndagsgivare-knappen för att rikta all uppmärksamhet åt insamlingen. 

 

Utvärdera resultat och försök igen 

Det viktigaste med ett A/B-test är att det bygger på en hypotes som sedan utvärderas och ibland räcker det inte att bara genomföra ett test med en möjlig lösning på hypotesen för att veta om hypotesen var rätt eller fel. Oftast finns det flera sätt att lösa ett problem på så fortsätt testa. 

Kom också ihåg att livslängden för en A/B-testvinnare inte är för alltid. Vad som funkade förra hösten kanske inte funkar den här sommaren, därför ska man alltid fortsätta testa. 

Sluta aldrig leta efter den för tillfället vinnande varianten.