Vi välkomnar Google Optimize 360!

Google har äntligen lanserat A/B-testverktyget Optimize 360! Fantastiska nyheter tycker vi, men du kanske undrar varför? Det finns ju redan flera aktörer som gör jobbet. Och ja, det stämmer. Men använder du Google Analytics (eller till och med Google Analytics Premium, som numer heter Analytics 360) så erbjuds du nu möjligheten att dra ännu större nytta av ditt befintliga analysverktyg!


Låt oss reda ut vad Optimize 360 faktiskt innebär:

Bättre analys när du jämför samma data

Analysen av dina Optimize experiment i sker direkt inuti ditt analysverktyg, vilket innebär att du aldrig behöver jämföra äpplen och päron, utan du utgår från samma siffror som testet rapporterar och behöver inte spendera tid på att fundera varför ditt testverktyg och analysverktyg rapporterar skillnader. Om du till exempel har en vy i Google Analytics som filtrerar bort interna besökare så kommer de inte heller att ingå i utvärderingen av testet.
Analytics 360

Utökad och förenklad segmentering

Men det är inte bara för att det underlättar analysen som vi vill arbeta med Optimize 360, utan vi ser fram emot att använda våra färdiga segment i Google Analytics för att sätta upp tester och börja personalisera upplevelsen för våra besökare. Vi vet alla att det som gör en målgrupp lycklig kanske inte alls lämpar sig för en annan målgrupp, så istället för att arbeta med ytterligare verktyg för personalisering kan vi nu nyttja våra segment i Analytics för detta.

Fram tills nu har det varit en bökig apparat att segmentera målgruppen som presenteras för testet utifrån segment i Google Analytics. De tidigare verktygen har haft ett inbyggt stöd för de mer basala målgrupperna som nya och återkommande besökare, men nu kan vi äntligen enkelt testa på specifika segment av besök som till exempel de som kommer från en specifik kampanj, som t.ex. besöker webbplatsen för tredje gången och bor i Stockholm. Vi kan till och med använda oss av metadata från custom dimensions för att bygga dessa grupper.

Säg att du har data om vilken typ av kundgrupp din besökare tillhör, om hen är en big spender eller en mer prismedveten individ. Istället för att skapa en webbplats som tilltalar alla så kan vi nu testa vad som tilltalar de olika grupperna och anpassa budskapet som vi riktar mot dem.

Eller till exempel att du har data som identifierar när en kund först blev medlem och du vet att kunder i snitt churnar efter 6 månader, skapa då tester för att hitta det perfekta budskapet i månad 5 för att behålla dem som kunder.

Listan med potentiella tester vi nu kan köra är oändlig och väldigt spännande. Har du själv någonsin tänkt på vad som påverkar konverteringen på din webbplats och kört ett test som aldrig nådde ett signifikant resultat. Det kan helt enkelt ha varit så att du var något på spåret, men som bara passade ett visst segment av besökare. Problemet var att du testade din hypotes på samtliga besökare. Nu kan du hitta den perfekta balansen.

Lättnavigerat gränssnitt

Utöver det så är vi tacksamma för att Google lagt lite extra fokus på att utveckla gränssnittet för att passa även de utan vana av webbutveckling och tagit till sig av den feedback vi kommit med.

Google strävar efter ett lite extra intuitivt verktyg, där du som saknar erfarenhet av programmering lättare kan förstå hur koden genereras. Dessa smidiga breadcrumbs låter till exempel användaren hålla koll på hur HTML-hierarkin ser ut för valt element.

Tidigare har Googles testverktyg (Google Website Optimizer och Content Experiments i Google Analytics) inte erbjudit något WYSIWYG-gränssnitt alls, så redan där är det en klar förbättring!

Geo targeting

Det är till och med lätt att ställa in geo targeting, typ – jättelätt! (som ni ser här):


Så, summerade fördelar med Optimize 360:

  • Rapporterar samma data som Google Analytics
  • Strömlinjeformad geotargeting
  • Vi kan använda våra Audience Lists för att rikta tester och ändra upplevelsen för besökarna
  • Metadata i form av Custom Dimensions blir otroligt kraftfullt för detta
  • Tester kan nyttja information som finns i datalagret för Google Tag Manager

– Ett litet steg för människan, ett stort steg för analys!

Outfox är återförsäljare av Google Analytics Suite 360 i allmänhet och förstås även Optimize 360 i synnerhet.

Kontakta oss för mer information!